PEMBERDAYAAN USAHA KECIL MENENGAH SEKTOR PANGAN MELALUI PENDIDIKAN HALAL DAN PENDAMPINGAN SERTIFIKASI PRODUK MAKANAN HALAL DI DESA KEDAWUNG KECAMATAN BANYUPUTIH KABUPATEN BATANG
Keywords:
: participatory rural appraisal, halal, certificate, productAbstract
Responding to the need for halal product certification, this University-Community Partnership-Based Community Service (KUM) activity aims to (1) provide community understanding, especially MSME business actors related to the food sector regarding "halal food" which includes aspects of halalan thayiban and (2) provide training on the halal certification process for SME business actors in the food sector. Action Research method, this University-Community Partnership-Based Community Service (KUM) uses a Participatory Rural Appraisal (PRA) approach. In the PRA approach, community empowerment techniques are carried out in the planning, implementation, evaluation, and sustainability reporting stages. The results of the University-Community Partnership-Based Community Service activities in Kedawung Village, Banyuputih District, Batang Regency show that the "Halal Food" educational workshop can understand to the community that the business carried out must go through a process that is in accordance with the provisions of Islamic law. The training demonstrated that brand is very important which is intended to identify and distinguish between one product and service from another. In packaging, the appearance of a package must have an appeal that can be classified into two, namely visual appeal (aesthetic) and practical appeal (functional).
Keywords: participatory rural appraisal, halal, certificate, product,
References
Publik, T. K. (2019, April 18). 5 Tahun Kembangkan Pariwisata Halal, Indonesia Akhirnya Raih Peringkat Pertama Wisata Halal Dunia 2019. Diambil kembali dari Kementerian Komunikasi dan Informasi RI: https://kominfo.go.id/content/detail/18069/5-tahun- kembangkan-pariwisata-halal-indonesia-akhirnya-raih-peringkat-pertama-wisata- halal-dunia-2019/0/artikel_gpr
Ikip, B. (2022, April 19). Tumbuhkan Ekonomi Syariah, Jateng Terus Benahi Wisata Halal. Diambil kembali dari Portal Berita Provinsi Jawa Tengah: https://jatengprov.go.id/publik/tumbuhkan-ekonomi-syariah-jateng-terus-benahi- wisata-halal/
Batang, P. (2017). Perda No. 3 Tahun 2017, tentang Rencana Induk Pembangunan Kepariwisataan daerah Kabupaten batang Tahun 2017-2031. Diambil kembali dari Pemkab Batang: Sumber : https://peraturan.bpk.go.id/ Home/Details/91806/perda-kab- batang-no-3- tahun-2017
Saputra, R., Ardiani, L. N., & Setiadi, A. (2020). Teknologi Media Sosial dalam Industri Pariwisata di Kabupaten Batang. Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat UNDIP 2020 (hal. 2). Semarang: UNIDP.
Charity, M. L. (2017). Jaminan Produk Halal Di Indonesia ( Halal Products Guarantee In Indonesia). Legislasi Indonesia, 105.
Agustina, Y., Pratiko, H., & Adi, B. (2019). Pentingnya Penyuluhan Sertifikasi Produk Halal Untuk UKM. Jurnal Graha Pengabdian , 139-150.
Faridah, S. M. (2016). sertifikasi Halal Produk Keripik Tempe Pada Sentra Industri Sanan Untuk Mendukung Malang Menjadi Kota Wisata . Seminar Nasional Hasil Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat. Surabaya: LPPM UNESA.
Qomaro, G. W., Hammam, H., & Nasik, K. (2019). Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah Sektor Pangan dalam Meningkatkan Perekonomian Lokal Melalui Pendampingan Sertifikasi Halal di Kecamatan Tragah Bangkalan. Jurnal Pangabdhi, 137-142.
Dzakfar, I., & Inayatillah, I. (2021). Model Pendampingan Pengurusan Sertifikasi Produk Makanan Halal Bagi UMKM Dalam Mendukung Banda Aceh Menjadi Kota Wisata Halal. Wikrama Parahita:Jurnal Pengabdian Masyarakat.
BPJPH. (2021). Produk Halal, Antara Gaya Hidup dan Sadar Halal. Diambil kembali dari Halal.go.id: http://halal.go.id/artikel/17
Aldirge. (2015). Participatory Research. Chicago: University of Chicago Press.
Anggraeni, D. (2021). Buku Pedoman KKN Berbasis PAR . Banten: BBC.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 PROSINA PPG : Prosiding Nasional Pendidikan Profesi Guru

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.